Brussen

Brussen zijn broers of zussen van een kind, jongere of volwassene met een ontwikkelingsachterstand, chronische ziekte of beperking.

De brus is uniek

Je kunt als brus worstelen met unieke KLACHTEN: het kan zijn dat je schaamte voelt voor je broer of zus, je wil niet opvallen onder je leeftijdsgenoten maar met zo’n broer of zus kijken mensen al eens naar je… Of je voelt dat je vaak op de tweede plaats komt. Misschien ben je jaloers omdat je broer of zus meer mag dan jij. Of je voelt je soms schuldig, gestresseerd, eenzaam.

Als brus bezit je ook unieke KRACHTEN: je bent misschien iemand die graag zorg draagt voor anderen, of graag helpt. Of je bent iemand die veel verantwoordelijkheden opneemt… Je kan misschien trots zijn op je broer of zus als die iets nieuws geleerd heeft. Je bent misschien iemand die graag luistert naar anderen, extra veel geduld heeft, goed kan plannen…

Contact met andere brussen

Bij Start West-Vlaanderen kan je terecht als je andere brussen wil ontmoeten. In kleine groep kan je je zorgen en vragen delen, maar ook je gevoelens van trots en enthousiasme als brus. Je leert er ook hoe je kunt omgaan met je broer of zus met een beperking, of hoe je kunt opkomen voor jezelf.

Daarnaast worden er vanuit Start West-Vlaanderen ook individuele contacten georganiseerd: gesprekken rond het brus-zijn. Dit is voor brussen die het moeilijk hebben, die het gevoel hebben dat ze vast zitten thuis, rond het brus-zijn. Op dat moment is het goed als er iemand exclusief voor hen kan komen en met hen kan praten en bedenken wat er anders kan thuis.

Brussenactiviteit

De brussennamiddag is bedoeld voor broers en zussen, tussen 7 – 11 jaar. Samen met begeleiders is er een spelnamiddag voorzien met een hapje en een drankje.

Folder brussenbegeleiding

 

Het nieuwe brussenspel van Start West-Vlaanderen